Günümüzde İngilizcenin artık neredeyse herkes tarafından öğrenildiği ve iş ya da okul hayatında da önemli bir yeri olduğu görülmektedir. Bu durumda İngilizceyi iyi öğrenmek ve akıcı bir şekilde konuşabilmek, konuşulanı anlayabilmek büyük önem taşımaktadır. Bunları yapabilecek durumda olmak her zaman kişinin İngilizce konusunda yeterli olduğunu göstermemektedir. İşi daha ciddi ve akademik boyuta taşımak isteyen kişiler bunun için bazı akademik ingilizce sınavları adı altında yer alan sınavlara girip, buradan belirli dereceler elde etmektedir. Söz konusu akademik ingilizce sınavlarından bahsetmek konunun daha iyi anlaşılmasını sağlayacaktır.
Akademik İngilizcenin günlük kullanılan İngilizceden belki de en büyük farkı nesnel olmasıdır. Kullanılan cümle ve kelime kalıpları kişilerin günlük hayatlarında kullandıkları İngilizceden çok farklıdır. Özellikle yükseköğretim kurumlarında ortaya çıkan akademik ingilizce, buradaki derslerde ve ulusal makalelerde yaygın olarak kullanılır. Akademik bir kariyer planlayan herkesin mutlaka akademik ingilizceyi iyi bir şekilde öğrenmesi ve geçerliliği bulunan sınavlardan yeterli puanı alması gerekmektedir. Kimler için gerekli olduğu konusunda ise şöyle bir listeleme yapılabilir:
Proficiency sınavı olarak sıralayabiliriz. Şimdi bu sınavlar hakkında bilgilendirme soru işaretlerinin giderilmesinde etkili olacaktır.
Merkezi New Jersey’de bulunan bir kurum tarafından hazırlanan TOEFL, ana dili İngilizce olmayan adayların yeterliliklerini ölçmeleri için yapılan bir sınavdır. Bir çok yerde geçerliliği de bulunan bu sınav, özellikle iş dünyasında işe alım ya da maaş artışı isteyenler ve üniversitelerde hazırlığı atlamak isteyenlerin tercihi olmaktadır. Bu sınavda; konuşma, okuma, dinleme ve yazma becerileri olmak üzere 4 alanda ölçüm yapılmaktadır. TOEFL sınavı toplamda 4 saat sürmekte ve bu sınavın geçerliliği 2 yılı kapsamaktadır. 2 yılsonunda kişinin tekrar sınava girip yeni bir puan alması gerekmektedir. Bu sınavda reading, listening, writing ve speaking bölümlerinin her biri 30 puan üzerinden değerlendirilmekte olup, toplamda 120 tam puana kadar alınabilmektedir.
Ülkemizde ÖSYM tarafında yapılan YDS, en popüler ve en çok tercih edilen İngilizce yeterlilik sınavlarından biridir. Bu sınavı tercih edenlerde şu şekildedir;
YDS sınavında toplamda 80 soru bulunmakta ve 150 dakika verilmektedir. Geçerliliği kurumlara göre farklı olabilen bu sınavın çoğu kurum için süresi 5 yıldır.
Uluslararası geçerliliği olan IELTS; dinleme, okuma, yazma ve konuşma olmak üzere 4 bölümden oluşmaktadır. Her seviyede İngilizce bilgisine sahip olanlar katılabildiği gibi genel olarak İngilizce seviyesi ileri düzeyde olanlar tarafından tercih edilmektedir. IELTS sınavının geçerlilik süresi 2 yıl olmasına rağmen bu süre içerisinde de istenildiği kadar sınava girilebilir. Alınan notlar içerisinden ise istenilen kullanılabilmektedir. Ayrıca sınav süresi 2 saat 45 dakikadır ve adaylar bu sınavda 1-9 arasında bir değerlendirmeye tabi tutulup yeterlilikleri bu şekilde ölçülmektedir.
İngilizce hazırlığı bulunan üniversitelerin hazırladığı ve hazırlık okumak istemeyen adayların yeterlilik göstermesi gereken bir sınavdır. Sınavlar, sınavı yapan kuruma göre her zaman değişiklik göstermektedir.
Aksaray Amerikan Kültür olarak sizleri bu sınavlara hazırlamak için elimizden geleni yapmaya devam etmekteyiz. Sizde akademik ingilizce sınavları konusunda uzman bir kadrodan yardım almak ve kendinizi bu sınavlara hazırlamak istiyorsanız görüşme ve bilgi almak için Aksaray Amerikan Kültür şubemize beklemekteyiz.