You are currently viewing Hazırlık Atlama Sınavı Nedir?
Hazırlık Atlama Sınavı Nedir?

Hazırlık Atlama Sınavı Nedir?

Zorunlu İngilizce hazırlık eğitiminin verildiği bir üniversiteye kayıt olmadan önce bütün öğrencilerin aklında “Hazırlık atlama sınavı nedir?” sorusu belirir. Öyle ki bu soruyu korka korka soran birçok öğrenci bulunur. Tam bütün sınavlar bitti, bölüme geçmem için başka hiçbir şey yapmama gerek yok diye düşünürken önlerine çıkan bu sınav onları şoka uğratıyor.

Bir yandan da iyi bir gelecek için sahip olmaları gereken profesyonel İngilizceye kolay bir yoldan ulaşabileceklerini düşünüyorlar. Bölüme geçerek hem bu İngilizce seviyesine hem de lisans öğretimine sahip olmak isteyen öğrencilerin ilk olarak “hazırlık atlama sınavı nedir?” sorusuna bir yanıt bulması gerekir.

Öğrencilerin Korkulu Rüyası Olan Hazırlık Atlama Sınavı Nedir?

Hazırlık atlama sınavı proficiency exam olarak da bilinir. Bu sınav üniversiteye başlayan öğrencilerin İngilizce yetkinliğini ölçmek için yapılır ve bu sınav İngilizce bir bölüm okuyacak öğrenciler için zorunludur. Hazırlık atlama sınavı, İngilizce bölümlerde okuyacak öğrencilerin bu bölümde okumak için yeterli İngilizceye sahip olup olmadıklarını gösteren bir sınavdır. Bu sınavın sonunda alınan puana göre öğrenciler bölümlerine başlayabilir ya da puanlarına göre tam dönem veya yarım dönem hazırlık okumak zorunda olabilirler.

Hazırlık Atlama Sınavı Hakkında Genel Bilgiler

Bu sınav İngilizce bir bölüm okuyacaksanız veya İngilizce hazırlık eğitimin zorunlu olduğu bir bölümde öğrenciyseniz girmeniz gereken zorunlu bir sınavdır. Ayrıca bölüme geçebilmeniz için bu sınavda başarılı olmanız da şarttır. Haliyle bu sınav türü hakkında genel olarak bilgi sahibi olmanız işinize yarayacaktır.

  • Hazırlık atlama sınavları üniversiteden üniversiteye değişiklik gösterir.
  • Puanlama üniversitenize göre değişecek olsa da genellikle 60 puan ve üstü öğrenciler bölüme geçmeye hak kazanır.
  • Hazırlık atlama sınavlarının içeriği üniversitenize göre değişse de temelde hepsi aynıdır ve İngilizce yeterliliğinizi ölçer.

Bir hazırlık atlama sınavına girmeden önce öğrenmeniz gereken bu temel bilgiler, sınava hazırlanma konusunda size yardımcı olacaktır.

Bir Hazırlık Atlama Sınavında Nelerden Sorumlu Olursunuz?

Bu sistem üniversiteden üniversiteye değişse dahi hazırlık atlama sınavı genellikle iki aşamalı olarak yapılır. Bu sınavın ilk aşamasında sorumlu olacağınız konular okuma, kelime bilgisi ve dil bilgisidir. İlk aşamadan başarılı olan öğrenciler ikinci aşamaya geçmeye hak kazanır ve bu aşamada öğrencilerin önüne yazma, dinleme ve konuşma bölümleri çıkar.

Hazırlık Atlama Sınavları Hangi Tarihlerde Yapılır?

Hazırlık atlama sınavının sistemi üniversitenize göre değişebileceği gibi sınavın tarihi de değişebilir. Hazırlık atlama sınavı üniversitenin hazırlık akademik takvimlerinde mutlaka belirtilir. Bu tarihler değişmekle beraber bu sınav genellikle Ocak, Haziran ve Eylül aylarında yapılır.

Hazırlık Atlama Sınavına Kimler Katılmak Zorundadır?

Zorunlu hazırlık eğitimi olan bölümleri kazanan öğrencilerin bölümlerinde okumak için yeterli İngilizceye sahip olduklarını kanıtlamaları gerekir. Hazırlık atlama sınavı da bu yeterlilik seviyesini ölçmek için yapılan bir sınavdır. Bir öğrencinin bölüme geçebilmek için orta seviye ya da orta üstü seviyede olması gerekir. Ayrıca gözünüze her ne kadar kolay bir sınav gibi gelse de zorunlu hazırlık eğitiminin ikinci senesinde olan öğrenciler bile bulunur.

Hazırlık Atlama Sınavı İçin Herhangi Bir Başvuru Yapmak Gerekiyor Mu?

Üniversitenize kayıt işlemini tam ve doğru bir şekilde gerçekleştirdikten sonra eğer zorunlu hazırlık eğitimi almanız gereken bir bölümdeyseniz, bu size söylenecektir veya gösterilecektir. Bu eğitim zorunlu olduğundan sınavı da zorunludur. Zorunlu olan sınavlara genel olarak başvuru yapılmaz. Bu yüzden üniversiteniz sizden bu sınava girebilmek için ekstra bir başvuru yapmanızı beklemeyecektir. Zamanı gelince sınava girmeniz yeterli olacaktır.

Bir cevap yazın