Yabancı dil eğitiminin ilerleme hızı öğrenecek kişinin yaşına göre değişkenlik göstermektedir. Yapılan araştırmalara göre erken yaşta dil öğrenmeye başlamanın çok büyük faydaları bulunmaktadır. Özellikle anadil gibi 0-3 yaş aralığında yabancı dil öğrenimi sayesinde yabancı dil hem kalıcı oluyor hem de öğrenme süresi çok kısa sürelere iniyor.
Özellikle 0-3 yaş aralığında dil öğrenimi anadil gibi algılansa da 10 yaşına kadar öğrenilen dil de anadil yapısında zihne nüfuz etmektedir. Araştırmalar, çocukların anne karnında iken bile dış dünyadan duyduğu ve algıladığı yabancı dil sayesinde yabancı dil öğreniminin daha kolay olduğunu gösteriyor.
Çünkü bu dönemde maruz kalınan dil kullanımları zihinde kalıcı bölgelere kaydediliyor ve zihin daha yeni algılama işlemi yaptığı için bu bilgilerin kaydedilmesi diğer yaş gruplarına göre daha kolay olmaktadır. Bu nedenle 7 yaşına yada en fazla 10 yaşına kadar öğrenilen diller anadil seviyesinde öğrenim sağlanıyor. Çünkü bu yaş grubundaki çocukların dünyayı algılama ve zihne kaydetme yöntemi çok farklı biçimde olmaktadır. Yani açıkça bu dönemdeki yaş grubu yetişkinlerden farklı bir öğrenim süreci geçirmektedirler.
Yabancı dil eğitimi kaç yaşında başlamalıdır sorusunun sorulmasının en büyük nedenlerinden biri yetişkin yaş seviyesine gelmiş bireylerin yabancı dil öğreniminde zorlanması ve bu zorluğun kendi çocukları ya da kendinden küçük aile bireyleri için gerçekleşmemesini istememeleridir. Yaklaşık olarak 15-20 yaş aralığında bulunan bireylerin eğitiminde farklı öğrenim metotları bulunmaktadır.
Bu eğitim metotlarının değişmesinde yabancı dilin öğrenilmesinin amacına bağlı olarak da değişmektedir. Bu neden ötürü eğitim metotları belli yaş aralıklarına göre çok büyük farklar gösterebildiği gibi aynı yaş grubunda bulunan bireylere göre de değişmektedir.
Henüz anadilini öğrenmemiş çocuklarda, anadilinin yanında yabancı dil eğitimi de anadil seviyesinde verilmesi çocuğu dil öğrenimi açısından büyük katkı sağlamaktadır. Öretilmek istenen yabancı dilde hikayeler okunması, ninni dinletilmesi ve sık sık olamasa da müzik dinletilmesi çocuğun dil öğrenmesine büyük katkı sağlamaktadır. Zaman içerisinde çocuk, duyduğu sesleri anlamlandırmaya başlar ve kısa süre içerisinde anadil yapısında bir öğrenim başlamaktadır.
Bu aşamada, ebeveynlerin asla iki dil öğrenmesi durumunun çocuk için kafa karıştırıcı bir hal alması olayının gerçekleşmeyeceğini bilmesi ve bunun farkına varması gerekmektedir. Bu aşamada isteyen ebeveynler işin uzmanları tarafından destek alabilmektedir. Bu durumda en önemli şey çocuğun öğreneceği dilde bir şeyler duymasını sağlamaktır. Konuşmaya başlamış çocuk yaş grubunda ise çocuğa yabancı dil öğrenimini destekleyecek oyunlar ile destek verebileceği gibi sanla uygulamalar sayesinde de bu destek sağlanabilmektedir.
Yabancı dil eğitimi kaç yaşında başlamalıdır sorusunun cevabı hangi yaşta başlanırsa başlansın, doğru uygulanan eğitim metotları ve doğru biçimde uygulanan destekli öğrenim aşamaları sayesinde kolay denebilecek şekilde dil öğrenimi gerçekleştirilebilir. Ancak ne yazık ki her dil öğrenmek isteyen bireyin etrafında bunları sunabilecek kişiler bulunmamaktadır. Bu araştırmalara kişinin kendisi tarafından yapılmalı ve kendine uygun bir öğrenim metodu hazırlanmalıdır.
Bu durumda bulunan öğreniciler uzmanlar tarafından destek aldığı zaman öğrenme aşamaları daha etkili bir duruma gelmektedir. Eğer bu öğrenme aşamasında kendinizin ya da çocuğunuzun yeterli bir motivasyona sahip olmadığını düşünüyorsanız yapmanız gereken ilk şey bir uzman ile iletişime geçmek olmalıdır. Uzman desteğine sahip değilseniz, bu durumu öğrenicinin bu işi seveceği biçimde sunmak ya da eğlenmek için bu yabancı dili öğrenmesi durumuna getirmektir.