YDS her yıl ÖSYM aracılığı ile düzenlenen bir yabancı dil sınavıdır. Güz dönemi ve bahar dönemi olarak yılda iki defa yapılmaktadır. Sınavda bireylerin yabancı dil bilgisini belirleyen sorular yer almaktadır. 80 sorudan oluşan sınavın süresi de 180 dakikadır. YDS sınavı bireylerin okuduklarını anlama becerilerini ölçmekte, aynı zamanda kelime ve dil bilgisine olan hakimiyetini belirlemektedir.
Yabancı dil seviye belirleme sınavı olan YDS, YÖK’ün verdiği talimatla ÖSYM tarafından yapılmaktadır. ÜDS, KPDS, KPSS Yabancı Dil Sınavlarının kaldırılması ile YDS Sınavı uygulanmaya başlanmıştır. Bu sınav, bireylerin grammer bilgilerini okuma ve anlama yeteneğini ölçmektedir.
Sınav çoktan seçmeli olarak test yöntemi ile yapılmaktadır. YDS sınavından alınan puanın geçerlilik süresi ise ÖSYM tarafından 5 yıl olarak belirlenmiştir. Birden fazla sınav sonucuna sahip olan bireylerin ise en yüksek aldığı sınavın puanı baz alınmaktadır. Tam olarak 23 dilde yapılan bu sınavda Almanca, İngilizce, Fransızca, Rusça ve Arapça dilleri senede iki defa olarak düzenlenmektedir. Diğer dillerin sınavı ise senede bir defa yapılmaktadır.
YDS sınavına kimler girebilir?
• Üniversite sonuncu sınıf ya da mezun olan öğrenciler yüksek lisans eğitimi görmek istediklerinde bu sınava girebilirler.
• Doçent adayları,
• Doktora adayları,
• Sanatta yeterlilik adayları,
• TUS sınavına ya da DUS sınavına girecek olan doktor ve diş hekimi adayları,
• KPSS sınavına girecek olan bireylerin, çalışmak istedikleri devlet dairelerinde eğer yabancı dil şartı varsa kendi yabancı dil bilgilerini ölçmek isteyen bireyler,
• Yurt dışında göreve gidecek olan bireyler ya da dil tazminatı talep edecek olan bireyler bu sebepler ile yabancı dile olan hakimiyetlerini belirlemek isteyenler bu sınava girmeye hak kazanabilirler.
Bu özelliklerle sahip olan bireyler YDS sınavına rahatlıkla girebilirler.
Yüksek lisans için başvuru yapan bireylerin en az 50 puan alma şartı vardır. Doktora ve sanatta yeterlilik için sınava giren bireylerin en az 55 puan alma şartı vardır. Doçentlik için sınava girenlerin ise en az 65 puan alma şartı vardır. Devlet dairelerinde ya da kamu kurumlarında çalışacak olan bireylerin ise bu sınavdan en az 70 puan alması gerekmektedir. Diğer kadrolar için YDS sınavından alınması gereken puanlar kurum tarafından belirlenmektedir.
Yabancı dil seviye belirleme sınavında alınan puanlara göre seviyeler belirlenmektedir. Bunlar;
Bu seviyelere göre gerekli eğitimler verilmektedir.
YDS sınavına yönelik olarak birçok kurum tarafından hazırlık kursları bulunmaktadır. Bizlerde bunlardan bir tanesiyiz. Sadece YDS sınav puanına yönelik olarak verilen eğitimlerimiz vardır. Bu eğitimler doğrultusunda, bireylerin okuma ve okuduğumu anlama aynı zamanda yazma kabiliyetleri üzerinde durulmaktadır. Bunlara yönelik eğitimler verilmektedir. Sadece sınav içeriğine ve soru tarzlarına dair derslerin bulunduğu kursumuzda deneme sınavları da uygulanmaktadır. Böylece bireyler yabancı dil konusunda ne seviyede olduklarını daha net bir şekilde görmektedirler.
Esnek bir eğitim programı sunduğumuz kursumuzda bireyler istedikleri gün ve istedikleri saatte eğitime katılabilirler. Kursumuzda sıfırdan başlayan ve seviye seviye ilerlemenin söz konusu olduğu eğitim sistemi mevcuttur. Bireyler sıfırdan yabancı dil eğitimi alarak temelini güçlendirdikten sonra YDS sınavına yönelik olarak yapılan eğitime katılabilirler. Sizlerde kursumuzun sunmuş olduğu esnek eğitim programından yararlanmak ve yabancı dilinizi ileri seviyelere taşımak istiyorsanız bizimle görüşme sağlayabilirsiniz.